Red Nightingale Nightingale - opis, stanište, zanimljivosti

Nightingale je naizgled nepretenciozna ptica koja se među ostalim ističe ne po izgledu ni po boji. No, ptica, zahvaljujući svom svijetlom, bistrom i zapanjujuće lijepom glasu, svima je poznata. Većina ljudi vjeruje da se slavuji nalaze uglavnom na području Kurska i Tula. Ali to nije sasvim slučaj, i bit će pitanje crveno-gole slavuj koji živi u sjevernoazijskim regijama Rusije.

izgled

Nightingale-Krasnosheika - predstavnik passerine odreda, obitelj drozdova. To je prilično teško opisati - izgled je tako jasan.

Veličina je mala - dužina je 16-18 cm, teži 20-28 g, izgleda i izgleda kao običan slavuj. Isti smeđi maslinasti vrh, bjelkasti trbuh, krila i rep prekriveni su blagim crvenim cvatom, kao da se preko glave nosi crna maska, obrubljena bijelim prugama na gornjoj i donjoj strani. Jedina osobitost je da su muški vrat i grlo prekriveni nekom vrstom "kravate" jarko crvene boje s tamnim prugama.

Ženke izgledaju drugačije od mužjaka - grlo je bjelje, crvena kravata se pojavljuje sa laganim potezima, bijele "obrve" i "brkovi" su manje kontrastne, a boja perja je tamnija nego kod muškaraca.

stanište

Naseljava Uralsko gorje s azijske strane u istočnom Sibiru, središnjoj i istočnoj zapadnoj. Živi do Kamčatke i Sahalina, odsjeci na sjeveru Mongolije iu planinama Južne Kine. Naseljava podrast i šikarajuću tajgu, voli močvarna područja s visokom vlažnošću, obrastao malim drvećem. Crveni glavu je teško vidjeti golim okom - skriven je u šikarama trave i grmlja, držeći se blizu tla.

Gniježđenje i uzgoj

Za gnjezdarice crvenokose žene odabiru bjelogoričnu šumu u blizini rijeke, obrastao nakon čišćenja ruba šume, zaraslih grmova u planinama ili grade gnijezdo na običnoj livadi. Glavna stvar je da bi trebao biti dobro skriven od znatiželjnih očiju po šikarama grmlja i trave. Gnijezdo izgleda kao lopta (ponekad nepotpuna), ulaz se nalazi na vrhu ili sa strane, ponekad postoje dva - i tamo i tamo. Gnijezdo se gradi na tlu ili na određenoj udaljenosti od njega na granama grma. Samo žena bavi se traženjem mjesta za buduću kuću, ali obje ptice su uključene u erekciju. Kao građevinski materijal u tijeku ide sve što je okolo - suho otpalo lišće, prošlogodišnja oštrica trave, komadi mahovine, različiti korijeni. Dno je prekriveno nečim mekanim, ponekad je pronađena vuna neke životinje.

Jaja ženka leži u vedrim vremenskim uvjetima svibnja dana, u kvačilo od dva do šest komada, najčešće - 4-5 jaja plavičasto, sivkasto-zelena ili svijetlo obojena, ukrašena od tupog kraja s crvenom pigmentacijom ili smeđim točkicama.

Samo ženka inkubira testise dva tjedna. Početkom lipnja rađaju se pilići prekriveni rijetkim dlakama. U roku od 11-13 dana oba roditelja se bave hranjenjem. Početkom drugog ljetnog mjeseca pilići, koji još nisu u stanju letjeti, napuštaju gnijezdo i žive na tlu. Njihovi roditelji su obučeni da prerušavaju, sakriju se od opasnosti u travi i nastave opskrbljivati ​​hranom. S početkom kolovoza mladi se dižu na krilo i napuštaju svoje roditelje, ulazeći u samostalan život.

zimovanje


Kao ptice selice, crveno-vratni slavuji lete u topla područja krajem ljeta - početkom jeseni. Zima u Africi, Iranu i mediteranskoj obali.

hrana

U hrani, crveno-glava slavuj je nezahtjevna, hrani se uglavnom životinjskom hranom - razne vrste insekata kao što su žižak, stjenica, listopa i zmije, pauci, iskopavaju crve iz zemlje. Ne voli loviti u zraku, a to čini vrlo rijetko. S početkom hladnog vremena, kada ima malo insekata, željno jede bobice i voće.

pjevanje

Već se stoljećima vjeruje da su slavuji nenadmašni pjevači. I doista - njihov šarmantni glas prodire u dušu, prisiljavajući vas da brinete i uživate u šarmantnim trilima. Pjevanje se sastoji od takozvanih "koljena", koja nose različita imena ovisno o narudžbi - "zviždaljka", "zubi", "frakcije". Ptica pjeva u bilo koje vrijeme - čak i tijekom dana, barem u večernjim satima, barem ujutro. plemići su posebno kupovali slavuja i držali se u kavezu kako bi oduševili uši pjevanjem.

Slavuji su dobri imitatori i imitatori, a vrijedno je da se u tom području pojavi lijepa pjevačica, jer sve žive ptice počinju pjevati još bolje nego prije.

Zanimljivosti

  1. Crvenokosa pjesma je vrlo lijepa, možda, ne bi ustupila mjesto pjesmama priznatih majstora ovog posla - Kursk slavuji. Ali manje dugo - crvenkasti slavuj brzo izdahne.
  2. Ako je ptica uplašena, prelazi s prekrasnog pjevanja na zviždanje i zveckanje.
  3. Samo mužjaci uživaju u ljudskom uhu pjevanjem, brinući se za gospođu srca i dajući joj različite pozornosti, ali kad pilići izađu iz jaja, otac prestaje pjevati i bavi se samo opskrbom nasljednika hranom.
  4. Znanstvenici su ustanovili: slavanje slavlja nije urođena vještina. Ona se stječe kada pilić sluša roditeljske trege i uči pjevati od njih. Mi smo proveli pokus - hranili pilić umjetno, bez sudjelovanja roditelja. On je, dakle, počeo pjevati, ali pjevao je mnogo gore od pilića koji su rasli sa svojim roditeljima.
  5. Za vrijeme pjevanja, mužjaci strogo čekaju na red da nastupe i ne pokušavaju provaliti u nečiji nastup.
  6. Ornitolozi su pronašli uzorak - u popodnevnim i večernjim satima slavuji pjevaju, čuvajući svoje mjesto i obilježavajući područje. I samo noću pjevanje je namijenjeno privlačenju ženskih ptica.
  7. Ptica troši ogromnu količinu energije na pjevanje, a za njegov potpuni oporavak slavuj može jesti gotovo onoliko hrane koliko teži.
  8. Brzina leta ove ptice može doseći 50 kilometara na sat.

Slavuj živi u prirodi od 10 do 11 godina, a sve to vrijeme vraća se na isto mjesto gdje je jednom napravio gnijezdo. Činjenica je da su slavuji vrlo izbirljivi glede izbora prebivališta. Ne žele početi tražiti novo mjesto i početi graditi iznova.

Video: Crveni slavujski slavuj (Luscinia calliope)

Pogledajte videozapis: "The Nightingales" - Evgeny Belyaev & The Alexandrov Red Army Choir 1978 (Prosinac 2019).