Dubonos - opis, stanište, zanimljivosti

Obična vodena leća je najzanimljiviji predstavnik pasmine. Prema rodovnoj klasifikaciji, pripada obitelji zebe, koja uspostavlja uvjetovan odnos ptica s tako raširenim i poznatim pticama kao što su bilov, zelenčići, češeri, kao i zebe, pa čak i kanarinci. Mjesta distribucije dubosa su prilično opsežna. Žive čak iu najudaljenijim dijelovima europskog kontinenta, iako na prvi pogled nalikuju egzotičnim pticama. Razlog takvim razmišljanjima može biti tajnost pojedinaca i njihova navika odlaska iz ljudskih naselja.

Istovremeno, predstavnici ove vrste teško se susreću, na primjer, u Ujedinjenom Kraljevstvu ili skandinavskim zemljama. Na obalama Sredozemnog mora živi vrlo malo populacija. S druge strane, ogroman broj ptica ove vrste živi u toplim rubovima Španjolske i Bugarske, ne zaobilazeći ili ne leteći oko Srednje Europe, koju su voljeli mnogi Krimski poluotok i prekrasni Kavkaz. Azijski dio kontinenta također je naseljen tkalcima. Naročito se ptice mogu naći u sjevernom Iranu, Afganistanu, Japanu i istočnoj Kini.

Hrastovi su ptice selice, jer su prisiljeni zamijeniti težinu sjeverne klime povoljnim za zimske južne geografske širine. U područjima gdje je sezonski izrazito slabo izražen, hrastovi nosovi više vole sedentarnost nomadskom načinu života.

Kako izgleda ptica?

Veličina odraslog pojedinca je prosjek. Po veličini i karakteru gradnje, ptica ove vrste slična je čvorku. Dakle, duljina njenog tijela obično ne prelazi 18 centimetara. Proporcionalno takvoj duljini je raspon krila od 32 centimetra. Posebnu pažnju profesionalnih ornitologa i entuzijasta za ptice posvećuje kljun ove vrste perja, budući da se ističe svojom posebnom masivnošću, koničnim oblikom i jedinstvenom svijetloplavom bojom, koja se zimi zamjenjuje jelenom. Kratki rep ptice je obojen u crno, male noge su ružičaste. Šarenica žilavka je obično tamno smeđa.

Osvrnimo se na obilježja ptičjeg perja. Boja mužjaka razlikuje se u svjetlini od izbljeđivanja ženki. Leđa i trbuh, stvarajući opću pozadinu, obojeni su svijetlo smeđom bojom. Ponekad perje pojedinca ima crvenkastu nijansu. Vrat ptice označen je svijetlom točkom, nalik maloj kravati. Donji dio glave također je obilježen laganim perjem. Kontrastne crne pruge povezuju oči ptice i njezin kljun. Takvi "udarci" su prisutni na krilnom perju. Osim toga, krila su ukrašena sastavom od nekoliko pruga bijele, smeđe i plave boje. Stražnji dio tetrijeba je obično prekriven bijelim perjem. Često, perje ženki ima dodatne dekorativne elemente, u ulozi kojih poprečne pruge krase glavu ptice.

Značajke uzgoja ptica

Sezona parenja hrastovih pataka počinje čim se počnu pojavljivati ​​znakovi proljeća, iako se pjev ptica ove vrste često nalazi u zimskim mjesecima. Međutim, stvarna živost među populacijama javlja se u travnju. Svibanj je najbolje vrijeme za izgradnju gnijezda od strane predstavnika ove vrste ptica. Rad na njegovom stvaranju traje dugo, jer je to vrlo naporno plovilo za ptice. Ornitolozi određuju 1 mjesec kao prosječno trajanje tog razdoblja. Gnijezdi gusaka, kao i drugi predstavnici roda zlatnika, nalaze se na srednjim i visokim stablima. Njihov oblik nalikuje lagano trošnoj i prilično dubokoj zdjeli, čiji radijus i visina dostižu približno 100 milimetara. Materijal za proizvodnju gnijezda su grančice, grančice i korijenje. Obično je okvir ili vanjski dio gnijezda utkan od velikog i izdržljivog materijala, a unutar njega je postavljena trava, lišće, konjska dlaka ili mahovina.

U novonastalom gnijezdu krajem svibnja ženski ganad polaže jaja, čiji se broj kreće od 3 do 5 komada. Boja jaja nije ravnomjerna, to je svijetla pozadina na kojoj se nalaze tamne mrlje i kovrče smeđe ili ljubičaste boje. Za cijelo ljeto, ptica proizvodi samo jednu spojku. Izlegavanje budućeg potomstva uglavnom zauzimaju ženke 14 dana. Tijekom tog razdoblja, muškarac preuzima posao pružanja hrane ženama, te također pomno prati njegovu sigurnost.

Nakon rođenja pilići ostaju u gnijezdu 13-16 dana. I ženka i muškarac traže hranu za novorođenče. Zanimljivo je da se prvih dana pilića hrane isključivo insektima. Takva je prehrana uzrokovana potrebom rastućeg organizma u velikoj količini proteina. Tek nakon početne faze hranjenja, roditelji hrastovih stabala donose povrće u gnijezdo. Početkom kolovoza pilići postaju najzavisniji. U rujnu, ptice gnjezdarice napuštaju područje u kojem su boravile tijekom proljeća i većinom ljeta.

Prosječan životni vijek hrastovih pataka u njihovom prirodnom staništu iznosi 4-5 godina. Postoje činjenice koje pokazuju sposobnost predstavnika ove vrste da žive 14 godina.

Kako se ponašaju ptice?

Prvi dojam koji se javlja kod svakoga tko promatra hrastove patke obilježava ptice kao flegmatičnu, a djelomično i lijenu. Odmah je vrijedno napomenuti da se radi o snažnoj zabludi i objašnjava se sposobnošću ptica ove vrste da dugo miruju. Hrastove muhe brzo lete, ali radije prevladavaju kratke udaljenosti u grupama i pojedinačno. U vrijeme leta hvataju insekte. Odrasla osoba može se podići na visinu od 250 metara.

Hrastove patke odlikuju dobra sposobnost. Tajnost načina života ptica određena je njihovom sklonošću prema životu i gnijezdu duboko u krošnjama. Ptice se spuštaju na tlo u trenutku traženja hrane ili pojave potrebe da utaže žeđ. Međutim, čak iu tim slučajevima, oni ne odlaze s drveća.

Ptice se obično hrane kostima bobica. Dakle, najomiljenija delicija ptica jesu kosti trešnje. Njihov weevon lako se dijeli s velikim kljunom. Osim toga, ptica jede klice i pupoljke mladih stabala u proljeće, kao i insekte, koji su u izobilju kore i lišće u ljetnim mjesecima.

Gdje ptice žive?

Raspon raspodjele ptica ograničen je na uzdužnu traku u Euroaziji, koja potječe s otoka na kojima se nalazi Ujedinjeno Kraljevstvo, do Aljaske. Tijekom leta ptice putuju u Maroko i Alžir. Neke populacije pronašle su pogodna staništa u sjevernoj Africi.

Za gniježđenje preferiraju mješovite šume, gdje žive skriveno, penjući se duboko u krošnje drveća. Srednja Europa - mjesto najšire distribucije ove vrste ptica.

Dubonos je kućni ljubimac

Postoje dokumentirani slučajevi hvatanja ganeta od strane ljudi za kućno čuvanje. Rijetki su, ali zaslužuju posebnu pozornost. Razlog zbog kojeg je ptica vjerojatno privukla pozornost ljudi je atraktivan izgled. Domaći hrastovi žive u kavezu. Prema potrebnim uvjetima za ugodan život, ova ptica se ne smatra gadljivom. Unutar 3-4 tjedna nakon hvatanja, ptice se ponašaju oprezno, ali se nakon toga lako ukrote.

Kavez za pticu trebao bi biti velik i prostran. Pri izboru materijala za proizvodnju "stana", izbor bi svakako trebao pasti na metal ili, u ekstremnim slučajevima, dopustiti kombinaciju metala s drugim materijalima, jer jaki kljun ptice lako grize kroz drvene šipke.

Da bi se stvorili uvjeti za život ptice u kavezu, valja staviti ne samo vodu za jelo i piti s vodom, već i spremnik za ptice za kupanje (popularno nazvano "kupalka"). Kao što je ranije spomenuto, razmišljanja o flegmatičnom temperamentu ptice su zabluda. Pobrinite se da to doživite pomoći igračka, koja se može staviti u kavez.

Obratite pažnju na dijetu, koju mora održavati svaki brižni vlasnik. Dakle, sjemenke takvih biljaka kao što su suncokret, zob i konoplja savršene su za jelo. Pticama će se svidjeti sok od graška ili sjeme stabala: joha, lipe, jasena. Pinjoli će postati izvrsna poslastica za pticu.

Pod snagom kljuna hrastovog drveta, pod silom će se kušati kosti trešnje, trešnje. Budite oprezni s kamenčićima šljive, koji nisu uvijek podložni pernatom. Uživajte u ptičjoj vrsti i divlje ruže, viburnumu i bazga. Ne požalite na gadfly voća i povrća iz vašeg stolom, podijelite s njom krastavac ili jabuka. Zeleni, proklijala žitarica, maslačak će biti korisni i bogati vitaminima za hrastov šumarak. U proljeće, možete ugoditi ptica s pupoljcima i mladim izdancima. Posebno pripremljene neslane žitarice, kreda bogata kredom ili šljunak služe kao dodatak osnovnom obroku.

Zanimljivosti

  1. Populacije lasica ne šire se prema sjeveroistočnim dijelovima svijeta. To objašnjava odsustvo tetrijeba u Danskoj, Norveškoj ili Švedskoj.
  2. Što se tiče ptica pjevica, ptica guska se ne razlikuje po lijepim i melodičnim trilovima. Njegovo pjevanje podsjeća na zveckanje cvrkutanja i pucketanja.
  3. Pripadnost pojedinca podu utječe na veličinu ptice, tako da ženke grouse više izgledaju minijaturno.

Video: zajednički žižak (Coccothraustes coccothraustes)