Beloruky gibbon - opis, stanište, način života

Gibbon s bijelim rukama poznat je svima zahvaljujući dugim rukama, često se može naći u zoološkom vrtu. Drugo ime gibona je Lars, oni su najpoznatija vrsta cijele obitelji.

Gibbon pliš eksterijer

Vrijedno je spomenuti i plišani izgled gibona, slika životinje je izvanredna: počinje u crnoj boji i završava u pješčanoj hladovini. Posebno se ističu ekstremiteti svjetlosne nijanse i kosa koja pada na privlačno lice životinje.

Zbog debelih krznenih životinja podnose hladnoću. Zahvaljujući snažnim i dugim rukama, vitkom tijelu, gibbon lako migrira kroz drveće. Uz pomoć dugih udova, pojedinac se lako kreće od grane do grane i može dugo biti u pokretu. Osobitost životinje je u tome što nema rep.

Koža crne Lare, uokvirena bijelim krznom, zahvaljujući toj rezonanciji, Larsi se lako pamte od strane posjetitelja zoološkog vrta. Zahvaljujući očima koje su sposobne proširiti predmete ispred njih poput dvogleda, primati se lako kreću po gustoći drveća. Spretnost i budnost omogućuju Larsu da se brzo kreću po tom području.

dijeta

Vrlo je važno što se gibboni hrane, jer stanje njihovog krzna ovisi o korištenim proizvodima. Njihova hrana se ne razlikuje od hrane primata ove obitelji. Lara posebno razlikuju voće, sjemenke, lišće, kukce, jaja. Oni možda čak i ne isključuju jedenje pilića i mladica.

Može se reći da je u ovoj obitelji teško biti gladan, jer mladi giboni često donose hranu starim majmunima, koji iz nekog razloga ne mogu sami dobiti hranu. Posebno je fascinantno gledati životinje koje izvlače vodu iz spremnika, spuštaju dlanove i lizaju vodu iz svoje vune, pokušavajući ukloniti žeđ.

Stanište primata

Domovina primata je Kina, njezina jugozapadna strana istočno od Malajskog poluotoka. Osim toga, možete susresti majmune na sjeverozapadu Sumatre iu Javi. Povoljniji za njih biti u tropima s posebnim vlažnosti, ali možete naći neke pojedince u suhim područjima. Neki primati migriraju u planine i žive na nadmorskoj visini od 2000 metara.

Neobični život primata


Vrlo je problematično razlikovati muško i žensko, budući da nemaju spolne razlike. Oba spola imaju mnogo zajedničkog, osobito izgled i način života. Teško je reći tko je upravo bljeskao između kruna drveća, muškog ili ženskog, jer su tako slične i tako aktivne. Zahvaljujući dugim rukama, ostaju većinu vremena, zabavljajući se na granama drveća.

Ovi primati se vrlo rijetko spuštaju na zemlju, u stvari ima ih malo na zemlji. Giboni su stvoreni prirodom kako bi stvorili posebne skupine u kojima nastanjuju. Njihov teritorij je očito ograničen od drugih primata, au slučaju prelaska preko ruba, oni prave posebne zvukove koji bi trebali biti zastrašujući manevar za druge majmune. Prosječna obitelj gibona - do sedam osoba, može biti par gibona, njihovih mladih i starijih primata. Unatoč činjenici da svaka obitelj zauzima svoj teritorij, sukobi među obiteljima nisu rijetki.

Što se tiče faze spavanja, najbolje mjesto za gibbone je gusto lišće. Čim sunce izlazi, primati se popnu na vrh stabala u iščekivanju prvih sunčevih zraka. Sunčevi se giboni susreću, emitirajući zanimljive zvukove slične pjevanju. Ovakva izvedba primata može se promatrati nekoliko sati, svi članovi obitelji sudjeluju u akciji, što je važno.

Posebnost gibona je u tome što oni mogu napraviti čiste zvukove, samo ljudi imaju takve sposobnosti. Zahvaljujući grlenoj vrećici, jutarnje pjevanje primata može se čuti s udaljenosti od više od stotinu metara.

Zanimljivosti iz života primata

Jedinstvenost gibona je u tome što su međusobno vrlo društveni i lijepo je gledati ovo. Dakle, ako su giboni ljuti, lizu usne, a onda pokrivaju usta. Kad se susretnu, životinje se međusobno osmijehuju, pokazujući zube. Ako primat počne režati, to znači da ga je netko već naljutio. Gibbons troši mnogo vremena na zabavu, zbog čega se oko njih okupljaju mnogi promatrači, osobito u zoološkim vrtovima.

Žalosno je da je takav veseli izgled primata ugrožen. I, ako su ranije životinje nestale s lica zemlje, dok su bile aktivno lovljene, sada se njihov broj smanjuje zbog krčenja šuma u jugoistočnoj Aziji. I, nažalost, držanje životinja u zoološkim vrtovima ne umanjuje njihove šanse za izumiranje, budući da se zakoni ne pišu lovokradicama, niti ih zaustavlja zaštita zaštićenih područja i nacionalnih parkova.

Video: Gibbon bijelog lica (Hylobates lar)