Nosach Monkey - opis, stanište, način života

Nosač majmuna, ili kako ga češće zovu ova vrsta primata, među svojim kongenerima je najneobičnija vrsta. Ime kahau potječe od karakterističnog krika koji životinja emitira u trenutku opasnosti. Nosach je jedna od najrjeđih vrsta primata koji sada žive na zemlji.

Opis vrste

Nosni majmun pripada primatima srednje veličine, ovisno o spolu, njihova težina ne prelazi 20 kg, a duljina tijela nije veća od 78 cm, tako da je prosječna težina ženki 8-10 kg s duljinom tijela 55-65 cm. težina je 15-20 kg, duljina tijela 73-78 cm, a rep, bez obzira na spol, u pravilu je jednak duljini tijela.

Glavno obilježje muških primata je veliki kruškoliki nos, spušten, njegova veličina može dostići 10 cm. Ponekad taj organ uzrokuje mnogo neugodnosti dok jede, a majmun ga je prisiljen podržati. U proučavanju mirisnih sposobnosti nosa i njegove svrhe, mišljenja stručnjaka su podijeljena.

Neki tvrde da tijekom svađa s drugim primatima, rastući crveni nos plaši neprijatelja.
Prema drugima, zahvaljujući golemom mirisnom organu, majmuni su sposobni glasnije vikati, a životinja je uz krik obavijestila svoju prisutnost na bilo kojem području, označavajući ga tako.

Drugi pak kažu da je ženska veličina u veličini nosa izabrana za najzreliju osobu za vrijeme parenja.

Viseći nos karakterističan je samo za mužjake, a kod ženki i mladih primata manji mirisni organ je uzdignut, trokutastog oblika. Koža na licu je glatka, bez vunenog kaputa, s blijedo crvenom pigmentacijom. Leđa zrelih primata prekrivena su kratkom kosom. Boja može biti tamna, u smeđe-crvenim ili duboko narančastim tonovima, ili svijetla, svijetlo žuta ili oker. Trbuh ima svijetlo bež ili blijedo sivu boju.

Osim nosa, velikog trbuha i veličine, postoji nekoliko vanjskih razlika između muškaraca. Oko vrata muške kose raste mnogo deblje, stvarajući neku vrstu ovratnika, a duž cijele duljine kralježnice nalazi se gusta, gusta. Što se tiče tijela, udovi su vitki i izduženi, ravnomjerno su prekriveni svijetlosivom vunom. Rep primata je jak i žilav, ali praktički se ne koristi, za razliku od mišićnih šapa.

Način života

Na prvi pogled, nos ostavlja dojam debelog tijesta, ali ovo je pogrešno mišljenje. Majmuni su vrlo okretni i lako se kreću od stabla do drveća, zgrađuju granu s prednjim šapama, ljuljaju se i preskaču, povlače stražnje udove. Veći dio dana provode na vrhu stabala, ponekad odlazeći na vodu ili posebnu poslasticu. Najveća aktivnost životinje uočava se poslijepodne. Noću se skriva u krunama drveća.

Važno je napomenuti da samo ova vrsta majmuna može roniti, štoviše, plivati ​​pod vodom do 20 metara. Na stražnjim udovima imaju membrane koje pomažu majmunima da plivaju na površini vode. Od rođenja, ženka podučava dijete vodenim postupcima.

Osim toga, samo 2 vrste primata, uključujući i nos, lako se mogu kretati na stražnjim udovima, u pravilu to rade u gustim šumama, gdje je teško proći na četiri noge.

Primati žive u malim skupinama od 10 do 30 jedinki. Ponekad to uključuje samo muškarce ili obrnuto - ženke na čelu sa zrelim mužjakom, ali češće su mješovita jata. Nosachi se smatraju dobronamjernim vrstama majmuna, mogu biti agresivni samo u obrani svog teritorija, sukobi u jatu događaju se vrlo rijetko. Između njih, komunikacija životinja odvija se kroz neobične zvukove ili izraze lica.

Skoro su isključene svađe u mješovitim skupinama, kod ženskih jata, iako rijetko. Čim sukob između ženki sazrije, vođa ga naglo zaustavlja, emitirajući nosni zvuk. Postoje slučajevi kada mlađi i ratoborniji muškarac u borbi za vlast izbacuje vođu čopora i uništava njegovo potomstvo, u kojem slučaju majka ubijenih mladunaca također mora napustiti grupu.

Svi pokušaji zoologa da ukroti Kahaua nisu uspjeli, to je zbog njihove loše adaptacije i niske sposobnosti učenja. Dakle, nema podataka o trajanju njihovog života u zatočeništvu. U uvjetima života u prirodi, nos živi oko 20 godina, u pravilu ovisi o hrani i staništu.

stanište

Obalna područja i nizine otoka Borneo su staništa majmuna s nosovima. Peatlands, dipterocarp šume, močvare s mangrovima su poželjne zone za njihovo naselje. Osim toga, majmuni ne rastu na područja iznad 250 m nadmorske visine, idealno mjesto za njih je obala duž svih slatkovodnih voda.

hrana

Najčešći majmuni za dijetetske dijete su:

  • samo cvjetajuće lišće drveća;
  • mladi izdanci;
  • cvijeće;
  • nezrelo voće.

Općenito, oko 47 imena biljaka.

Izuzetno je rijetko da primati jedu ličinke drvenih insekata, kukaca i gusjenica. Ovaj odred majmuna ima volumetrijski želudac kako bi se napunio, ponekad moraju ići nekoliko kilometara dnevno, vraćajući se na mjesto naseljenja tek kasno navečer. Počinju tražiti hranu u blizini obala rijeka i postupno se kreću duboko u šumu.

Nosach izbjegava biljke koje sadrže prirodni antibiotik i obratno - mogu jesti one koje su otrovne. Ta činjenica objašnjava se činjenicom da u želucu u Kahauu postoje bakterije koje mogu neutralizirati otrove, ali umiru djelovanjem antibiotika.

Neprijatelji majmuna koji nose nos

U staništu primata nema velikih zvijeri predatora, njihov najveći neprijatelj je krokodil, koji poput majmuna preferira močvare i rijeke. Gmazovi vrebaju u blizini obale i napadaju Kahau kada prelaze rijeku ili se skrivaju od insekata u njoj. Zato nos pokušava pokrenuti rezervoar u najužem mjestu, unatoč njegovoj izvrsnoj sposobnosti da prekrije udaljenost plivanjem.

Rijetko, majmuni postaju plijenom velikih zmija, orlova ili promatrača guštera. Usprkos zaštiti stanovništva Kahaua, i dalje ih lovi krivolovci zbog vrijednog krzna i mesa. Zadimljeni leopardi koji žive na Borneu radije love lov na goveda i gotovo nikada ne napadaju majmune.

Uzgojne vrste


Seksualna zrelost muških i ženskih primata javlja se u dobi od 2-3 godine. Usprkos podacima istraživača da je muška erekcija konstantna, razdoblje parenja prolazi u proljeće. Inicijator igranja parenja je ženka. Počinje koketirati, tresti glavu, praviti grimasu, ispružiti donju usnicu ili ih izokrenuti slamom, pokazati svoje spolne organe.

Nakon 200 dana nakon parenja, pojavljuje se beba, s njuškom sivo-plave boje i istim nosom kao kod majke, od 3 mjeseca boja počinje mijenjati boju i nalikovati boji više kao odrasla osoba. Težina novorođenčeta je oko 500 g. Ženska nosača je vrlo brižna majka, hrani bebu do 7 mjeseci, a čak i nakon sazrijevanja podupire relativni odnos. Kad muškarac navrši 1-2 godine, mora napustiti grupu. Dopušteno mu je vratiti se tek kad se može natjecati sa zrelim pojedincima. Ženka ostaje u čoporu, odrasta, i nakon što je stigla u pubertet, nastavlja napuniti potomstvo, dok se može kretati iz jednog klana u drugi, živjeti u njemu i pariti se.

Kahau populacije

Krčenje šuma, isušivanje močvara i uzgoj površina koje su nekada služile kao stanište majmunima, dovele su do oštrog smanjenja njihovog broja. Preostale teritorije, moguće za naseljavanje, zauzimaju agresivnije vrste dugolistih makaka. Mjesta primjeraka Kahau privlače rastuće lovokradice. Tijekom proteklih 50 godina, broj majmuna s nosom smanjio se za pola, do danas, njihova populacija je oko 3.000 jedinki. Vrsta je uvrštena u Međunarodnu crvenu knjigu kao ugrožena.

Video: majmun nosach (Nasalis larvatus)

Загрузка...

Pogledajte videozapis: Beautiful photos of endangered animals (Studeni 2019).

Загрузка...

Popularne Kategorije

Загрузка...