Toules - opis, stanište, zanimljivosti

Tules je ptica srednje veličine koja pripada obitelji plover. Glavno mjesto gniježđenja su sjeverne regije Rusije i Kanade. Migracija ove ptice širi se širom svijeta, uglavnom u obalnim područjima. Osobitost vrste je u tome što su njezini predstavnici sposobni napraviti značajne trajanje i složenost, letove bez odmora. Kopnu se samo iz dva razloga - zbog hranjenja ili zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Opis vrste

Duljina tijela odraslog pojedinca tila dostiže 30 cm i teži do 350 grama. Raspon krila je do 75 cm, šape tijela su sive, boja kratkog kljuna je tamna. Na šapama se nalazi četvrti prst, koji ovu pticu razlikuje od ostalih članova obitelji plover.

Boja perja tila je jednobojna - tamna (kod ženki - smeđa kod mužjaka - crna), s bijelim korijenom, s bijelim prugama na poleđini ptice. Ova ptičja odjeća je proljeće i ljeto.

Razdoblje promjene haljine (molt) pada na kraj ljeta - početak jeseni. Zimska odjeća nosi tile do početka travnja. Takvo perje karakterizira jednostavna siva boja perja ptica, bijela boja trbuha i siva prsa prekrivena tamnim mrljama. Perje mladih jedinki tila gotovo u potpunosti kopira zimsku odjeću za odrasle i, u pravilu, mlade životinje nose takvu odjeću tijekom prve godine života.

Značajke prehrane

Osnovni obrok tulesa je uglavnom hrana za životinje (samo mali dio biljne hrane). Uglavnom se hrani vrlo malim kukcima koji žive u vodi i na površini zemlje, puževima, sisavcima i rakovima. Omiljena delikatesa su mekušci i larve kukaca. U biljnim obrocima ove vrste ptica ubrajaju se sjemenke, male bobice i različita vegetacija.

Imajte na umu da za provedbu hranjenja, tulesy, kao u pravilu, vole usamljenost, to sugerira da predstavnici vrsta ne stvaraju tzv stočne hrane. Međutim, primijećeno je da ako se u hranilištima nalazi mnogo hrane, ptice se mogu grupirati u male skupine.

Dok lovu za plijenom, brzo trče okolo, gledajući životinje prikladne za hranjenje, iznenada se zaustavljaju i hvataju kljunom. Biljna i životinjska hrana iz vode jednostavno se hvata ili izvlači kljunom u plitku vodu.

reprodukcija

Vrijeme do postizanja zrelosti tila je oko dvije godine. Ptice su monogamne, tj. Tvore parove koji se drže zajedno nekoliko godina. Područje gniježđenja - zemljina površina u otvorenoj tundri. U koloniji ptica u pravilu je udaljenost između gnijezda do 500 metara.

Samo gnijezdo tulesa je mala depresija u tlu, često obrađena vegetacijom poput lišaja i divljeg ružmarina. Razdoblje gniježđenja parova Toules pojedinaca javlja se u razdoblju od kraja svibnja do početka srpnja. Prosječan broj jaja u kvačilu tulesa je oko 3-4 komada. Proces grijanja provode oba roditelja budućeg potomstva (oko mjesec dana). Pilići pilića su potpuno zreli - oko 1,5 mjeseca nakon pljuvanja. Prosječni životni vijek tulse u njegovom prirodnom staništu nije veći od 18-20 godina.

Status očuvanja

Zbog činjenice da se populacija tila prostire na prilično velikom području (17 milijuna 300 tisuća četvornih kilometara), broj ove vrste pernate obitelji još nije dostigao kritične granice. Međutim, posljednjih godina ornitolozi su primijetili prilično izražen silazni trend, iako sporo. Iz tog razloga, ptica je dobila status koji uzrokuje da se javne ekološke organizacije boje za vrstu zbog prijetnje izumiranja. Napominjemo da se relevantni Sporazum odnosi i na ovu vrstu ptica, što podrazumijeva zaštitu i njihovo očuvanje u divljini.

Zanimljivosti o Tulesu

Tijekom inkubacije njihovih potomaka, brižni roditelji tulesa mogu odbiti napad predatorskih ptičjih vrsta, uključujući napad galebova.

Ova ptica selica često drži zajedno sa svojim parom isključivo u razdoblju gniježđenja, uzgoja i hranjenja potomaka, a ostatak vremena preferira voditi samostalan način života.

Najveća populacija tulesa je u Euroaziji, to je područje koje karakterizira visoka vlažnost.

Predstavnici vrste imaju lijep i melodičan glas. Za vrijeme žetona, mužjak izvodi glasnu pjesmu, koja se sastoji od nekoliko dijelova - odvojenih zviždanja flaute i ležernog trilera, koji se ponavlja nekoliko puta.

Video: Tules (Pluvialis squatarola)

Pogledajte videozapis: SCP-096 The Shy Guy. Euclid class. Humanoid Cognitohazard SCP (Studeni 2019).

Загрузка...

Popularne Kategorije

Загрузка...