Mouflon - opis, stanište, način života

Muflon je kopitasta preživača životinjskog roda. Smatra se jednim od dva pretka svih modernih domaćih ovaca. Usprkos njihovom impresivnom izgledu (zaslugama - njihovim zapanjujućim rogovima), muflon je zapravo jedna od najmanjih ovanskih pasmina u divljini.

Opis muflona

Mužjaci ove izuzetno oprezne divlje ovce imaju velike polumjesečne rogove, koje mnogi lovci cijene i smatraju trofejima. Veličina životinje unutar skupine ovisi o njihovoj veličini. Veći rogovi definiraju mušku višu dominaciju. Većina podvrsta ženki također ima rogove, ali oni su mnogo manji od mužjaka. Kod nekih populacija većina ženki ne raste.

Muški muflon za odrasle nije prevelik. Visina ramena je oko 0,75 m; dužina - 1,2-1,4 m, duljina repa - oko 10 cm; mala glava; zreli mužjak ima snažno razvijene rogove, zakrivljene gotovo za jedan okret, dugačke oko 40 cm, a težina odraslog mužjaka je do 50 kg. Ženski muflon je nešto lakši i manji, težina mu je oko 35 kg.

Muflon ima mišićave noge i čučanjsko tijelo, koje mu pomaže da se kreće na strmim terenima. Glava životinje je dobro uravnotežena i proporcionalna tijelu. Standard pasmine kaže da mora držati glavu visoko kad je u pripravnosti.

Kod različitih podtipova muflona, ​​ukupni se izgled malo razlikuje; boja varira prema sezoni, kao i između muškaraca i žena. Nos i unutrašnjost ušiju su obično bijeli. Noge su duge i vitke, a okomita crna crta ispod koljena. Muflon ima bijeli trbuh i kaput, koji varira u boji od sivog s crvenkastim nijansama do smeđe i boje kave, dok je mužjak europskog muflona tamno kesten, a ženka bež.

Odrasli ovnovi imaju tendenciju da razviju znatan prsni koš s dugom grubom dlakom, koja ima tendenciju da bude bijela u grlu, prelazeći u crnu kada se proteže do prednjih udova. U većini podvrsta muflonski mužjaci također imaju lakše sedlo, razvijaju se i povećavaju u svojoj starosti, a crna pruga koja počinje na stražnjoj strani glave, traje duž ramena, nastavlja se ispod tijela i završava na stražnjim nogama. Muflon ima velike žlijezde ispod očiju, koje često izlučuju ljepljivu tvar.

staništa

Muflon se nalazi u raznim zemljama Srednje Azije, od Turske na zapadu, do Pakistana na istoku. Njegove podvrste žive na cijelom teritoriju, ali neke od njih su ograničenije. Njegove populacije nalaze se iu brojnim mediteranskim zemljama, za koje se vjeruje da su nastale kao posljedica uvođenja ljudi koji su potjecali s Korzike ili Sardinije tijekom posljednjih nekoliko stoljeća. Vjeruje se da su potomci divljih ovaca i široko su uvedeni u mnoge zemlje kao egzotične životinje. U Rusiji, predstavnici ove vrste artodaktila žive na Kavkazu.

Mufoni u pravilu žive u planinskim područjima s livadama i pustinjama, iako su u Europi mufloni također uvedeni u šumska područja. Nalaze se na nadmorskoj visini od 3000 metara. Oni preferiraju nježne padine visokih planinskih lanaca s razumnom količinom obloga i koriste strma, strma područja kako bi izbjegli predatore.

Muflonski način života


Mufoni imaju tendenciju da se hrane rano ujutro i navečer, odmaraju se tijekom dana pod visećim grmom ili stijenom, gdje su dobro skriveni. Ovi pojedinci su stado životinja koje formiraju neteritorijalna stada koja pasu na travi. Ako je hrana oskudna, onda se hrane lišćem i voćem. Njihova osjetila su dobro razvijena, jer ovce ovise o ranom otkrivanju i bijegu od predatora, osobito leoparda, šakala i vuka.

Mufloni postižu spolnu zrelost oko tri godine, iako je u populacijama s niskim tlakom lova malo vjerojatno da će se mužjaci razmnožavati do četiri godine. Ženke obično rađaju jednu janje (ponekad blizance). Ženke s janjadima drže zajedno stada do stotinu jedinki, mužjaci hodaju sami, vraćaju se u krdo samo u vrijeme parenja.

U ljetnim mjesecima mufloni žive u pojasu mješovitih šuma, gdje osim hrane nalaze i hladovinu. Ovi ovnovi su nomadske vrste, često se kreću u potrazi za novim hranilištima. Zimi migriraju na toplije visine kako bi izbjegli vrlo niske temperature i nestašice hrane.

Muflon je noćna životinja. Pase se samo noću, ostavljajući travnjake uz šumu. Cijeli dan skrivaju se u šumi, a navečer napuštaju skloništa u potrazi za hranom. Muflon se cijele noći hrani, a ujutro se ponovno skrivaju u šumi.

Što jesti

Ljeti se mufoni hrane vegetacijom koja raste u njihovim staništima. Prije svega, oni jedu travu, a ako to nije dovoljno, prelaze na zeleno lišće grmlja. Zimi se hrane dijelovima biljaka koje će se naći na vrhu snijega, ne znaju kako tražiti suhu travu u snijegu. Ženke obično imaju bolja mjesta za hranjenje jer je njihovo zdravlje vrlo važno za uzgoj. U tom razdoblju godine hrane se granama grmlja koje izviru ispod snijega, drveća, lišaja drveća i suhe trave.

Muflonsko množenje

Mufloni su poliginozni, mužjaci se međusobno bore kako bi postigli dominaciju i dobili priliku za parenje s ženkama. Dominacija ovna ovisi o njegovoj dobi, te o tome koliko su veliki rogovi. Borbe ovnova o haremu ovaca rijetko uzrokuju ozbiljne ozljede, a pobjednik ne vrši daljnje napade.

Mufloni dosežu spolnu zrelost u dobi od oko 1,5 godine. Ženke se mogu oploditi već u dobi od 2 godine, au dobi od 2 godine mogu donijeti prvu janjetinu. Mužjaci počinju pariti malo kasnije - u dobi od 3-4 godine. U ranijoj dobi, zreli mužjaci odvode žene od ženki. Spajaju se od jeseni do rane zime.

Trudnoća traje oko 210 dana, au travnju se rađa od jednog do dva janjca. Ženka napušta krdo prije janjetine kako bi rodila na skrovitom mjestu. Novorođenče janjetina može odmah stajati na nogama nekoliko minuta i ubrzo nakon što počne trčati. Janjetina ostaje usko vezana za majku, hraniva se svakih 10-15 minuta. Kad jagnjad postanu jača, ženke se vraćaju u krdo. Budući da su mužjaci neprijateljski prema janjcima, ženke ih izbjegavaju.

Broj muflona danas opada, a na popisu ugroženih vrsta svrstani su kao ranjivi. Europski mufloni u divljini žive do 8 godina, au zoološkim vrtovima - do 14, ponekad i do 18 godina (pod povoljnim uvjetima).

Koristi i štete od muflona

Za ljude muflon ne predstavlja nikakvu opasnost. U uzgoju vrlo često se koristi europska pasmina. Na temelju toga uzgajane su pasmine domaćih ovaca sposobnih za pašu tijekom cijele godine na pašnjacima. Koža europskog muflona koristi se u lakoj industriji, a meso ima dobar okus.

Azijski mufloni ne predstavljaju komercijalnu vrijednost, već se koriste kao predmet sportskog lova. Teško je dobiti rogove muflona, ​​vrlo su oprezni i žive u teško dostupnim mjestima.

Demografske prijetnje

Muflonu prijeti širenje poljoprivrede i poljoprivrednih gospodarstava, što dovodi do smanjenja njihovog broja i podjele na male, rasute skupine. Prekomjerna ispaša unutar njihovog dometa, zbog širenja ovčarstva, dovela je do erozije, što je dovelo do smanjenja pogodnog staništa ove vrste.

Paraziti i zarazne bolesti stoke, osobito domaćih ovaca, u mnogim područjima predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Krivolovci lovu na odrasle ovnove zbog vrijednosti svojih rogova kao trofeja, a janjad pri rođenju ponekad se lovi da bi stvarali kućne ljubimce.

Mufloni se često uvoze za uporabu na sjevernoameričkim rančevima, ali čistokrvni muflon se rijetko lovi, u pravilu, pasmina se križa s domaćim ovcama kako bi se stvorili egzotičniji i jedinstveni trofejni ovnovi za lovce.

Video: Moufflon (Ovis orientalis)