Panj - opis, stanište, zanimljivosti

Rod penochka ima više od pedeset vrsta. Ovo su sitne pjevice. Isprva su bili klasificirani kao slavenski klanovi, ali su ih tada znanstvenici odlučili izolirati kao zasebnu obitelj. Sve vrste panjeva su vrlo slične jedna drugoj, a razlike među njima su beznačajne. Mogu se razlikovati, primjerice, u tkanini perja ili u prisutnosti pruga u boji.

Distribucija i stanište panjeva

Dječji štapići su najčešći u istočnoj Aziji, ali su također uobičajeni u Africi i cijelom euroazijskom kontinentu. Ove male ptice, iako slične svojim rođacima - Slavenima, još uvijek imaju brojne razlike: njihov kljun je tanji, njihove šape su dulje, a rep kraći. Boja trnčice sastoji se od žute i zelene boje smeđe boje. Vrh ovih ptica je tamniji od trbuha.

Glavni obrok ptica su mali insekti. Oni također mogu jesti ličinke kukaca, a na kraju ljeta i jeseni na njihovom jelovniku pojavljuju se razne bobice koje rastu u šumi. Ova ptica lovi protiv kukaca, leti u drveće, u gusto lišće, ali iu zrak u blizini. Pilić mora jesti dnevno količinu hrane koja teži jednu trećinu. U jesen, kako bi zalihe bile zimske, ptica jede još više.

Šume su glavno stanište puzavaca, ali lete iu šikare. Pogodne šume za ove ptice mogu biti i listopadne i crnogorične. Pilići su migratorni - gnijezde se i razmnožavaju u šumskim predjelima Euroazije, a zimu provode u Africi, zadržavajući se u prašumi tijekom cijele sezone.

Vrste penocheka

Postoji mnogo vrsta pjevica, ali najčešći su:

  1. Broscheka penochka. Riječ je o maloj ptici duljine tijela od 11 cm, a ime nije dobila slučajno - obrazi imaju specifičnu crvenu boju. Na vrhu zeleno-sive boje, trbuh je lagan. Šape ptice su tamne. Velike populacije žive u Africi.
  2. Laurina meda. Ovu vrstu iz afričkih šuma otkrila je supruga Boultona, ornitologa iz Amerike. Zapravo, duguje joj to ime. Laurin panj je čest u Tanzaniji, Angoli, Zambiji i Kongu.
  3. Zajednički Chiffchaff. Preferira mješovite i crnogorične šume diljem Euroazije. Ova vrsta može se naći u prilično sjevernim područjima. Zima se seli na afrički kontinent, južnu Aziju i tople mediteranske zemlje. Na duljini trske raste do 12 cm, a masa mu je 8g. Tijekom sezone parenja i tijekom razdoblja gniježđenja mijenja se boja ptica. Leđa postaju smećkasto siva, a na panjevima zapadnih podvrsta ima i maslinast ton u boji. Trbuh je svjetlo sa žućkastim prijelazom na bokovima i prsima. Kljun i noge dlake su tamne boje. Iznad očiju stoji sjajna bijela pruga. U jesen, boja ptica zamračuje, žuta boja nestaje s prsa i sa strane.
  4. Bum warbler. To je ptica srednje veličine s duljinom tijela od gotovo 14 cm, a krila imaju raspon od 21 cm, sličan tenkovki, ali te ptice pjevaju na različite načine. Gornji dio tele ima zelenu boju, bliže maslinovoj nijansi, trbuh je svjetlo žućkastog sjaja. Žuta boja prisutna je i na prsima, na grlu i na prugama blizu očiju ptice. Težina takvog ološa je oko 10 g. Živi u Europi, ali leti zimi u Afriku.
  5. Svetlobryuhaya penochka. Stanište - zapadne regije Srednje Europe. Mjesto zimovanja - Afrika, južno od Sahare. Svijetlo-trbušna djevica ima duljinu tijela od 11 cm. Težina ptice je oko 8 g. Krila u opsegu dosežu 21 cm, a boja ptica ove vrste je smeđi vrh i svijetli trbuščić. Dodjeljuje se bijelom čelo.
  6. Zveckanje gumasto Obična ptica u Europi. Živi u područjima tajge i umjerenim klimatskim zonama. Zimska zvečka, kao i većina predstavnika ove vrste, leti u Afriku. Tijelo ptice dugačko je oko 12 cm, prosječne težine 12 g, a širina krila 23 cm, ističe se zelenom leđima, a prsima karakteristična žuto-bijela boja. U pjesmi tog panja postoje pucketavi zvukovi, što je i bio razlog za takvo ime.
  7. Smeđi panj. Ptica je duga 15 cm i živi u istočnoj Aziji. Perje na leđima imaju tamno smeđu nijansu. Kljun šifona je oštar, ali kratak, rep je blago zaobljen. Šape tamne boje. Oko ptice je označeno tamnim i svijetlim prugama, a obris je označen bijelom. Tupi trbuh postaje tamnija dojka. Kremasta nijansa na podlozi i stranama ptice.
  8. Debelo naplaćeno. Masa ptice je oko 12 g i ima veličinu od 11 cm, a boja ovog šljama je smeđe-maslinova. Ime mu je bilo zbog debelog kljuna. Stanište - istočne šume Azije.
  9. Korolkovaya penochka. Kod ove vrste trnaca težina je samo 8 g, a dužina tijela oko 11 cm, a trbuh je svjetlije boje od leđa, a obojen je zelenkastom bojom. Na glavi je prepoznatljiva žuta traka, a na krilima ptice svjetle pruge. Distribuirana u Kini, na jugu, kao iu istočnom Sibiru i Mongoliji. Zimski san ove vrste, za razliku od nekih drugih, leti za Indokinu.
  10. Slatka jagoda. Živi u istočnoj Aziji. To je ptica s krilima veličine 15 cm, duljine tijela oko 12 cm, a težina lagane jagode varira od 4 g do 9 g. Leđa zelene boje s maslinastom nijansom, s laganim trakama. Trbuh karakterističan za gotovo sve pelene je bijelo-žuta. Posebni znakovi borovnice su kljun, koji ima žutu bazu i crvenkaste šape.
  11. Arctic grmuša. Jedinstvena značajka ptice su istureni zamašnjaci i pruge na krilima, koje su lakše od glavne boje. Perje je zeleno sa sivkastom nijansom, lakše na trbuhu. Tijelo je dugačko 12 cm, ima široko područje rasprostranjenosti - Skandinaviju, Rusiju, Meksiko, Južnu i Srednju Aziju, Mongoliju, Koreju.
  12. Zelena pjevica. Stražnji dio ove ptice obojen je zelenom bojom s maslinovim sjajem. Trbuh sivkast, svijetao. Distribuirano u Euroaziji. Oči su označene žutom obrvom i tamnom prugom. Veličina ptice 11 cm, težina 8g. Šape su smeđe, a raspon krila je oko 19 cm.
  13. Penochka sa svijetlom glavom. Boja karakteristična za rod - leđa zelenkastog i svijetlog trbuha. Veličina glave je oko 11 cm, a teži oko 9 g. Azijske zemlje su omiljena staništa.

Kod svih vrsta ovih ptica nema razlike između muškaraca i žena, tj. Nema seksualnog demorfizma. Mladi pojedinci i zrele ptice također nemaju razlike u izgledu.

Dječji štapići kod kuće

Загрузка...


Ova mala i vrlo slatka ptica može se čuvati kod kuće. Briga za njih je jednostavna. Isprva će trnci u kavezu biti nemirni, pa ih treba pokriti tkaninom na vrhu. Oni lako nose sadržaj u zatočeništvu. U roku od dva tjedna ptica će ovladati i može se čak osloboditi iz kaveza.

Pilići su općenito prijateljski, neagresivni i mogu postojati zajedno s drugim vrstama. Međutim, nije preporučljivo smjestiti nekoliko mužjaka na isto područje - natjecanje će početi zbog ženke.

Za ugodno postojanje ptica, štapići se stavljaju u kavez na kojem mogu sjediti, zdjelu i neki kapacitet kako bi se mogli okupati. Ako par živi u kavezu, onda će organizirati kuću. Umjesto takve kuće, možete pticama dati građevinski materijal iz kojeg će za sebe izgraditi gnijezdo: travu, mahovinu i lišće.

Kada dođe vrijeme, ženka chiffcha polaže oko 7 komada malih svjetlosnih jaja. Ona sjedi na jajima dva tjedna, a nakon izleganja hrani svoje piliće još dva tjedna.

Ptica nije izbirljiva u pogledu hrane. U zatočeništvu se hrane i raznim malim insektima, uključujući crve u obrocima, a ponekad i bobice i voće. Penoch voli njihovo pjevanje, koje može ugoditi tijekom cijele godine.

Činjenice o pjeni

Загрузка...

Ove su ptice prilično rasprostranjene, ali ipak zanimljive. Neke činjenice o šljamu:

  1. Oni žive dovoljno dugo, gotovo 12 godina.
  2. Prije leta na jugu, ptice se teško hrane, dobivaju na težini, a njihova boja postaje smeđa.
  3. Ukupan broj pjevica u Europi je blizu 40 milijuna parova.

Penochka ima vrlo raznolike glasove i ugodno melodijsko pjevanje. Svaka vrsta ima svoju jedinstvenu pjesmu. Chiffchaff tonykovka stvara zvukove koji podsjećaju na kapi. Osim karakterističnog bakalara u pjesmi, pjevica ima i tužnu dugačku zviždaljku. Nezaboravni tragovi prelijevanja u zelenom plićaku. Glas joj je glasan i svijetao. Vrlo melodična i ugodna zviždaljka objavljuje proljetnu žabu. U divljini ili u kavezu, ove male ptice uvijek oduševljavaju svojim pjevanjem.

Video: pjevica (Phylloscopus)

Загрузка...

Popularne Kategorije

Загрузка...