Karavaika (Plegadis falcinellus) - opis, stanište

Karavaika je zanimljiva ptica koja se, prema klasifikaciji, distribuira prema redoslijedu roda i odnosi se na obitelj ibis. Kao i većina članova ove obitelji, ove ptice su gležnja i srednje su veličine. Unatoč prilično dugim nogama, njihova sposobnost za trčanje im nije osobita. Na nebu se rijetko uzgajaju i ledeni kruhovi, uglavnom samo u slučajevima kada postoji stvarna opasnost.

Što se tiče staništa, ona je prilično velika. Ove ptice su pronađene u Europi, Aziji, Australiji, Americi i Africi. Duše ne žive same. Mogu tvoriti čitave kolonije pojedinaca, ali se uglavnom drže u parovima.

Pojedinci koji žive u pojasevima s umjerenom klimom, kao i na sjeveru, prelaze na druga područja za zimovanje. Na primjer, kruhovi koji žive u Rusiji za zimu lete do toplijih mjesta, odnosno u Aziju i Afriku. U proljeće, oko ožujka, ptice obično lete natrag. Karamelna su gnijezda smještena ili na obalama raznih rezervoara ili na močvarnim područjima.

Pojava karavaeka

Perje ovih ptica u većini slučajeva ima crvenkasto-smeđu ili tamnu boju kestena. Kada su pod jakim suncem, njihova perja svjetlucaju i mogu nešto mijenjati boju, dobivajući zeleni ili brončani sjaj. Ako gledate odrasle ptice iz daljine, one izgledaju gotovo crne. Duljina ptice može biti do 60 centimetara, tjelesne težine 700 grama. U rasponu dužine krila je gotovo 100 centimetara.

Karakteristična svijetla osobina ovih pojedinaca smatra se neobičnim kljunom u obliku luka, blago usmjerena prema dolje. Njegova duljina može doseći 12 centimetara. Ako usporedimo kružna raskrižja s rodom, može se primijetiti da je njihova dužina nešto manja od duljine njihovih rođaka, međutim, to ne sprječava tiho kretanje kružnih raskrižja kroz močvaru.

vrsta

Obitelj ibis danas ima 32 vrste ptica. Izgled svih tih pojedinaca ima zajedničke značajke: duge noge, male veličine, kao i kljun u obliku luka. Možete susresti predstavnike ibis-a, apsolutno na svim kontinentima, osim na Antarktiku. Najbliži rođak kruha je sveti ibis.

Način života i ponašanje

U pravilu, kruhovi za uređenje gnijezda pokupiti područja s trstika ili stabala u blizini rijeka i jezera. Pelikani, žličarke i čaplje često žive u njihovoj blizini. Ove ptice za gniježđenje odabiru područja koja su teško dostupna. Izvrsna opcija bila bi mala otočna mjesta u rijekama, livade preplavljene vodom, kao i udaljena jezera.

Carawaykas su vrlo aktivne ptice koje gotovo nikada ne miruju. Gotovo cijelo vrijeme odlaze na mjesta gdje pregledavaju dno vrlo malo i uz pomoć svog dugog i zakrivljenog kljuna. Povremeno, ove šetnje mogu stati na neko vrijeme, a zatim hljebovi sjede na drvetu.

obrok

Temelj prehrane ovih ptica su živa bića koja se nalaze u vodi ili na kopnu, kao i raznim biljkama. Na terenu ptice, u pravilu, susreću larve, kukce, leptire, glatke glave i žižake. Što se tiče vodenih životinja, žabe, rakovi, punoglavci i razne ribe postaju glavna hrana za kruhove. U prehrani ptica ubrajaju se i alge. Zanimljivo je da žene i muškarci imaju neke razlike u svom ukusu. Mužjaci više jedu puževe, ali insekti poput ženki. Čim dođe vrijeme za energičnu aktivnost žaba i punoglavaca - oni postaju glavna hrana za bobice. Kada započne invazija skakavaca, ptice prelaze na insekte, što je sasvim logično i racionalno.

reprodukcija

Nakon što se ptice vrate iz toplih zemalja, prva stvar koju počinju je opremiti svoje stanove, vratiti ih nakon duge odsutnosti. Po ovom pitanju hlebovi su vrlo pažljivo postavljeni, skupljaju grane, travu, dijelove trske i lišće. Kao rezultat toga, gnijezdo je prilično voluminozno.

Promjer gnijezda može doseći 50 centimetara i imati dubinu do 8 centimetara. Po obliku, tradicionalno je okrugla, vrlo uredna. U većini slučajeva, ptice stavljaju svoja gnijezda na grmlje ili drveće tako da buduće piliće budu potpuno sigurne.

Ženka polaže najmanje tri jaja u isto vrijeme, najviše šest. Imaju vrlo neobičnu plavičasto-zelenu nijansu. Izlijeganje jaja je u najvećem dijelu briga o ženki, međutim, mužjaci također aktivno sudjeluju u tom procesu. Valjak se može obaviti naizmjence. Muškarci također dobivaju hranu i donose je ženki u gnijezdo.

Najviše tri tjedna kasnije, pilići se izlegu na svjetlo. Od ovog trenutka, glavni zadatak roditelja je da hrane hranu svojim pilićima. Dok god bebe rastu, mogu jesti do 11 puta tijekom dana. S vremenom se broj obroka postupno smanjuje. Pilići se hrane od kljuna svojih roditelja.

Karaveka gnijezda prekrivena je crnom dolje. Dok ne dostignu odraslu dob, mijenjaju boju i spuštaju se oko 4 puta, a zatim počinju pokrivati ​​perjem. Tri tjedna nakon izleganja, pilići već pokušavaju stati na krilo. U ovom trenutku oni još uvijek lete iznimno loše, sposobni su prevladati samo kratke udaljenosti. Kad navrše 4 tjedna, pilići mogu samostalno letjeti i zajedno sa svojim roditeljima dobiti hranu za sebe. Već krajem ljeta pilići će se suočiti s prvim ozbiljnim zimskim letom. U prirodnim uvjetima, prosječni život karavaka je 20 godina.

Video: Kruh (Plegadis falcinellus)

Pogledajte videozapis: Каравайка. (Listopad 2019).

Загрузка...

Popularne Kategorije

Загрузка...