Chaffinch - opis, stanište, zanimljivosti

Chaffinch je vrlo atraktivna ptica pjevica. Pripada obitelji zeca, koja ima mnogo vrsta ptica. Oni žive u Europi, Aziji. Mogu se naći čak iu sjevernoj Africi.

Opći opis

Ime ptice dalo je ljudima. Tako se naziva gotovo svugdje. Ženka se ponekad naziva zeba. U nekim područjima ptica se naziva i Yurok ili željezni lonac.

Odrasla ptica je male veličine, kao i svi prolaznici. Duljina tijela ptice može doseći nešto više od 14 cm, a raspon krila u prosjeku iznosi 25-28 cm, a težina ptice je od 20 do 40 g.

  1. Imaju izduženi i oštri kljun.
  2. Rep s naglašenim prekidom.
  3. Njihovo je perje gusto i prilično mekano. Boja je svijetla.
  4. Kod muškaraca glava i vrat su plavkasti sa sivim nijansama. Čelo im je obojano u crno. Na poleđini perja smeđe. U lumbalnoj regiji je žuto-zelena.
  5. Zanimljivo, tijekom perioda parenja, kljun muškog muškarca postaje plavkast, au ostalim mjesecima je smeđe-ružičast u njima.
  6. Letjeti krilima u ptice su boje smeđe. Donji dio tijela je blijedo smeđe boje.
  7. Ženke su odozdo sivo-smeđe, a odozgo obojene u smeđe. Mlade zečevi praktički nemaju spolne razlike. Perje se mijenja samo s godinama.

Način života

U proljeće sredinom travnja na svoje sjeverne gnijezde lete zebe. U toplijim regijama, koje se nalaze u središnjem dijelu Rusije, stižu mjesec dana ranije. Ptice koje se gnijezde na jugu dolaze od zimovanja još ranije. Ovdje se mogu naći u prvoj polovici ožujka.

U jesen, oni odlaze provesti zimu u toplijim krajevima. Ni to se ne događa istovremeno. Fly traje od početka jeseni do sredine. Odletje, okupljajući se u relativno brojnim jatima. Oni broje i do nekoliko stotina ptica. Tijekom leta jata zeba ponekad zastanu i nađu hranu za sebe. U ovom trenutku, oni se mogu vidjeti na Sjevernom Kavkazu.

Postoje mnoge podvrste zebe. Razlikuju se veličinom, bojom, dužinom kljuna, kao i različitim obilježjima ponašanja.

Životni vijek ovih ptica je mali. Pojedinci koji žive u divljini mogu živjeti samo nekoliko godina. To je zbog činjenice da u suvremenim uvjetima oni su pogođeni mnogim nepovoljnim čimbenicima. U zatočeništvu mogu živjeti mnogo duže. Bilo je slučajeva kada su zebe živjele 10-12 godina. Ali za to trebate voditi brigu o pticama. Iako se ova vrsta odlikuje nepretencioznošću.

stanište

Ova vrsta živi na području Europe, kao iu zapadnim dijelovima Azije. Na afričkom kontinentu žive samo u sjeverozapadnim regijama. Mogu se vidjeti u nekim regijama Norveške i Švedske. Oni također žive na britanskim otocima.

Mnoge od tih ptica naseljavaju gotovo cijeli teritorij CIS-a. Neke ptice lete zimi u Kaspijsko more. U to se vrijeme mogu vidjeti ovdje na sjeveroistočnoj obali. Oni također lete na Island, pa čak i na Farske otoke.

Predstavnici ove vrste žive na različitim lokalitetima. Za ove male ptice vrlo je važno da, tamo gdje žive, bude prisutna bilo kakva drvenasta vegetacija.

Vrlo često žive na području udomaćenih drvenih zona. Na primjer, u vrtovima, lugovima, na bulevarima iu parkovima. Često se ove ptice mogu vidjeti na rubovima šuma. Žive u listopadnim i crnogoričnim šumama. Oni preferiraju rijetke šumske zone, kao i otok, koji se nalaze u sredini stepa.

Ove ptice spadaju među najbrojnije vrste koje obitavaju na području Rusije. Često ih se može vidjeti u gradskim parkovima. Često su vrlo bliski osobi.

hrana

Загрузка...

U prehrani ovih ptica su uglavnom različiti insekti. Provedena su istraživanja za proučavanje prehrane finča. Znanstvenici su došli do zaključka da hrane ne samo kukce, već i sjemenke korova, voće i bobice.

No, u razdoblju od travnja do jeseni, u njihovoj prehrani i dalje prevladava hrana za životinje. Najčešće jedu male bube, jako vole žižake. Stoga predstavnici ove vrste ptica donose veliku korist čovjeku. Uostalom, oni uništavaju mnogo štetnih insekata koji su štetnici poljoprivrede i šumarstva.

Neprijatelji u prirodi

Загрузка...

Predstavnici vrsta su prilično nepretenciozni prema životnim uvjetima ptica. Oni mogu živjeti u različitim uvjetima i odlikuju se svojom izdržljivošću. No na njihov broj danas utječu različiti čimbenici. To su klimatski uvjeti područja u kojem žive. Osim toga, tijekom razdoblja gniježđenja ove ptice i njihova gnijezda često napadaju druge ptice i životinje. Ponekad djetlić napadne gnijezdo. Ali češće druge ptice uništavaju gnijezda - jays, gavranove, žućkaste. Među sisavcima, njihovi neprijatelji su germine i vjeverice.

Uzgoj i gniježđenje

Sa zimovališta, ove ptice stižu u jata, koja se sastoje od predstavnika istog spola. Mužjaci ranije dolaze na mjesta gniježđenja. Kada počinje sezona parenja, mužjaci emitiraju svojevrsne krikove. Ovi zvukovi pomalo podsjećaju na škripanje pilića. Oni se izmjenjuju s pjevanjem.

Tijekom razdoblja parenja, mužjaci, u pravilu, lete od mjesta do mjesta, često pjevaju, kao i stalno se međusobno bore. Ova struja, koja je karakteristična za mnoge druge vrste ptica, potpuno je odsutna u zebe. Parenje se događa na tlu ili na snažnim granama.

Ove ptice počinju graditi gnijezdo samo mjesec dana nakon dolaska. U mnogim područjima gdje klimatski uvjeti to dopuštaju, ove ptice mogu polagati jaja više od jednom godišnje.

Gnijezdo gradi ženka. Ali muškarac također igra značajnu ulogu u tome. Uostalom, on pronalazi i donosi joj sav materijal. Ove ptice grade gnijezdo od raznih tankih grančica, kao i od korijenja i stabljika biljaka. Izrađena, izgleda kao lopta čiji je vrh izrezan. Finchevi skrivaju svoje gnijezdo tako da je što je manje moguće vidljivo neprijateljima. Doista, kao što je već rečeno, ptice grabljivice i sisavci ga često napadaju. Kako bi ga što manje vidljivo na stablu, zebe okružuju vanjsku površinu mahovinom i kore.

Jaja tih ptica obično su obojena zelenom bojom s plavičastom ili crvenkastom nijansom. Oni su prekriveni s prilično velikim mrljama ružičaste boje. U jednom kvačilu obično ima od 4 do 7 jaja. Inkubacijom se bavi samo žena. Nestlacije se pojavljuju vrlo brzo. To se obično događa nakon otprilike 2 tjedna.

I majka i otac donose hranu pilićima. Oni pronalaze razne beskralješnjake za njih. Nestlings jesti gusjenice, pauci i ličinke nekih insekata. Briga za potomstvo također ne traje dugo. Roditelji hrane svoje piliće oko 2 tjedna. Nakon toga počinju živjeti samostalno. A ženka se počinje pripremati za sljedeće polaganje. Zbog toga gradi novo gnijezdo.

Status i broj stanovnika

Загрузка...

Ova vrsta je prilično brojna, no ipak je pod utjecajem mnogih negativnih čimbenika. Mnogo štete tim pticama, kao i mnogim drugim pticama. Donosi ljudsku aktivnost. Mnoga uobičajena staništa ptica su uništena, dolazi do krčenja šuma. To dovodi do činjenice da ptice dolaze iz zimovališta, i ne nalaze mjesto za izgradnju gnijezda. Osim toga, postaje im teže pronaći hranu. Mnoga su gnijezda uništena zbog destruktivnih gospodarskih aktivnosti ljudi. Najčešće se ruše tijekom razdoblja izgradnje. U ovom trenutku, oni nisu dovoljno prikriveni i vidljivi neprijatelju.

Područja koja su pogodna za gniježđenje ove ptice postaju sve manja. To dovodi do činjenice da se njihova distribucija ne povećava, već se smanjuje. U nekim područjima pogled jednostavno nestaje.

No, unatoč tim poteškoćama, broj vrsta je vrlo visok. Samo u Europi ima oko 100 milijuna pari zeba. Osim toga, mnogi od njih također žive u Aziji. Iako su zebe brojne vrste, njihova staništa i dalje moraju biti zaštićena. Uostalom, ova mala ptica donosi mnogo koristi čovjeku uništavanjem štetočina.

Video: Chaffinch (fringilla coelebs)

Загрузка...

Загрузка...

Popularne Kategorije

Загрузка...