Kit Finale - opis, stanište, način života

Kita peraja je sisavac koji pripada redovima kitova. Oni pripadaju kitovima kitova. Perje su vrlo velike životinje. Oni su drugi po veličini na planeti, drugi uz plavi kit. Predstavnici vrste mogu rasti u dužini za više od 27,3 m. Njihova težina može biti oko 70 tona ili više.

izgled

Ovi veliki sisavci rastu u prosjeku do 20 m. Njihova težina varira od 40 do 70 tona, a njihove veličine, u pravilu, ovise o staništima. Pojedinci koji žive u južnoj hemisferi obično ne rastu više od 20 m duljine. Oni kitovi koji žive na sjeveru i na Arktiku mogu imati dinu od više od 25 m. Ženke se po izgledu gotovo ne razlikuju od ženki. Odrasli oba spola imat će gotovo istu težinu i veličinu. Ponekad je žensko tijelo nešto duže.

Glavna razlika između predstavnika ove vrste od ostalih kitova je njihova asimetrična obojenost. U području donje čeljusti na desnoj su strani bijele boje. A lijevo - tamnije. Kod ovih životinja, baza repa je usmjerena prema gore. Leđna peraja je zakrivljena prema repu. Obično je njegova dužina oko 50 cm, a glave peraja imaju ravnu glavu. To je oko 1/5 duljine cijelog tijela životinje. Dok jede, ti kitovi šire usta. Od pupka do donje čeljusti, oni imaju mnogo nabora. Zbog njih se usta šire. Osim toga, u procesu jedenja hrane zahvaljujući njima voda prolazi kroz usta. Za hvatanje i odstranjivanje malog plijena, kit koristi svoje brkove. U finvals se sastoji od nekoliko stotina ploča.

Gdje stanuje

Predstavnici ove vrste mogu se naći u svim oceanima našeg planeta. Žive u otvorenim morima diljem svijeta. U ljeto i proljeće neke populacije radije kreću u hladnije vode. U jesenskom razdoblju stanovništvo se vraća u tople vode, gdje prevladava umjerena ili tropska klima. Budući da se godišnja doba u kopnenim hemisferama ne podudaraju, populacije u južnim i sjevernim širinama žive naizmjenično oko ekvatora. Ne sijeku se međusobno. Neke skupine kitova ne migriraju. Tijekom cijele godine nalaze se u istom području. U ljeto, pojedinci koji žive na sjeveru Tihog oceana plivaju do Chukchi mora. Također u ovom trenutku mogu se naći u Aljaskom zaljevu i na obali Kalifornije. Zimi žive u filipinskom, žutom i japanskom moru.

Na sjeveru Atlantskog oceana, predstavnici vrsta žive u blizini obala Sjeverne Amerike, kao i oko Islanda i Norveške. Mnogi od njih na obali Grenlanda. Zimi žive svugdje, od Meksičkog zaljeva do Španjolske, kao i oko južne obale Norveške.

One populacije koje žive na južnoj hemisferi neprestano migriraju. Najveći i najstariji od njih obično plivaju daleko prema jugu.

Stanište staništa za finvalove - to je zona polarne kao i umjerene klime. Povremeno se mogu naći u tropskim morima. Finwales žive u priobalnim vodama, u pravilu, gdje je dubina 200 m ili više.

hrana

Temelj hrane finvalov čine mali stanovnici svjetskih oceana. To mogu biti lignje, razne ribe i rakovi. Oni izvlače hranu iz vode filtracijom.

ponašanje


Perje se smatra jednim od najzahtjevnijih među svim kitovima. Žive u skupinama koje predstavljaju obitelj od 7 do 10 osoba. Tijekom selidbe ili u blizini hranilišta, mogu se okupiti u većim skupinama - oko 250 jedinki. U proljeće i jesen preferiraju migrirati u hladnije vode. U jesen se vraćaju u svoja uobičajena staništa gdje se odvija parenje. Finnals su poznati po svojoj brzini. Među morskim sisavcima oni su među najbržima. Ponekad dosegnu brzinu do 25 km / h. Ispod vode mogu ostati 15 minuta, roneći se duboko 250 metara.

Mužjaci su sposobni za vrlo niske zvukove. Takve niske frekvencije mogu reproducirati samo neke životinje na cijelom planetu. Vokalizacija je glavni način komunikacije Finvala. To je tipično za druge vrste kitova. Frekvencija zvukova je 16-40 Hz. Čovjek ih ne može čuti.

reprodukcija

Istraživači sugeriraju da su te životinje monogamne, a tijekom sezone parenja pronalaze partnera. Primijećeno je da su u ovom trenutku obilježeni udvaranjem. Muškarac počinje progoniti ženku, objavljujući razne niskofrekventne vokalizacije. Ti su zvukovi slični onima koje proizvodi grbavi kit. Ali oni su složeniji. Kao rezultat jedne studije, otkriveno je da samo mužjaci ove vrste mogu emitirati tako niske zvukove. Zvukove niske frekvencije koriste finlovi da bi ih što više proširili u vodeni stupac. Ženska ih može čuti čak i ako su jako daleko. Vrlo je važno pronaći i čuti jedni druge za njih jer nemaju određena mjesta za parenje. Da bi pronašli jedni druge, trebaju takav način komuniciranja na daljinu.

Uparivanje, kao i pojava potomstva u svijet pada na posljednji mjesec jeseni i na sam početak zime. Tijekom tog razdoblja populacije žive u toploj vodi. Trudnoća može trajati 11 mjeseci ili malo duže. Ženka proizvodi potomstvo svake 2-3 godine. U pravilu se rađa jedno tele. Ponekad ima 2, ali u ovom slučaju potomstvo je vrlo slabo i često umire. Prije novog sparivanja, žensko finale počiva šest mjeseci. Ako tijekom sezone parenja nije zatrudnjela, počiva oko 6 mjeseci.

Predstavnici vrsta dosežu spolnu zrelost na 4-8 godina. U isto vrijeme, mužjaci rastu do 18,5 m dužine, a ženke gotovo 20 m. No, njihovo tijelo doseže maksimalnu duljinu od oko 22-25 godina. U ovoj dobi dolazi do fizičke zrelosti pojedinaca. Oko šest mjeseci ženka hrani svoje mladunce svojim mlijekom. Mala naočala ne može sisati majčino mlijeko na uobičajeni način, pa ga majka ubrizgava u usta. U tom slučaju smanjuje kružne mišiće na rubu bradavice. Hranjenje se odvija tijekom dana svakih 10-12 minuta.

U prosjeku, predstavnici ove vrste žive oko 95 godina. Ali neki pojedinci mogu živjeti i više od 100 godina.

Neprijatelji


Odrasli nemaju neprijatelje u prirodi. No, u prvoj polovici 20. stoljeća ove kitove su nemilosrdno lovili ljudi koji su ovu vrstu doveli gotovo do potpunog izumiranja. Godine 50-ih godina ulovili su oko 10 tisuća pojedinaca. Mladi pojedinci ponekad postaju žrtve velikih predatora. Napadaju ih kitovi ubojice. Ali budući da finvala obično živi u skupinama, starije osobe ih štite.

Doprinos finvals ekosustavu je da konzumiraju plankton u velikim količinama. Puno parazita živi na svojim tijelima. Riječ je o raznim ušima, crvima i mekušcima.

Ekonomska vrijednost

Ljudi su lovili ove kitove stoljećima. Koristili su sve dijelove tijela koji su bili hrana, gorivo, pa čak i građevinski materijal. Negativna ekonomska uloga za čovječanstvo ne igra.

Zaštitnik

Prekomjerno uništavanje finvalova dovelo je do činjenice da se danas njihov broj značajno smanjio. Posebno su aktivno uništavani u 20. stoljeću, kada su počeli koristiti suvremene tehnologije kitolova. Kao rezultat toga, populacija finvalova bila je uhvaćena gotovo u potpunosti.

Te životinje često se sudaraju sa žilama koje su ozbiljno ozlijeđene. Najčešće se to događa u vodama Mediterana. Upravo ovdje su takvi slučajevi glavni uzrok smrti kitova. Uz istočne obale Sjedinjenih Država u razdoblju od 2000. do 2004. zabilježeno je pet takvih sukoba koji su rezultirali smrću životinja. Ponekad kitovi poginu na ribarskim mrežama.

Od 1976. godine zabranjen je ribolov na naftu u sjevernom Tihom oceanu, kao i na južnoj hemisferi. Ova je zabrana usvojena od strane Međunarodne komisije za kitolovce. Svrha zabrane je vratiti broj finvalova. U sjevernom dijelu Atlantika lov je zaustavljen tek 1990. godine. Važno je napomenuti da za autohtone stanovnike koji žive na Grenlandu postoje iznimke u ribolovu tih kitova. Na Islandu su počeli ponovno biti uhvaćeni 2006. u industrijskim razmjerima, a 2005. u Japanu u znanstvene svrhe.

Videozapis: peraja kitova (Balaenoptera physalus)

Pogledajte videozapis: NASH 2015 DVD BOX SET Carp Fishing + Subtitles Complete Movie in 1080P (Prosinac 2019).