Crvenokosa guska - opis, stanište, zanimljivosti

Crvenokose guske mogu se pripisati vrstama koje nastanjuju određeno usko područje. Broj ovih ptica trenutno ima tendenciju održivosti, iako određeni problemi u tom pogledu ostaju i danas. Činjenica je da ljudi aktivno razvijaju mjesta koja ptica odabere za molting.

U svojim obrisima ptica podsjeća na malu gusku, na čijem je tijelu svijetlo perje. No, mnogi dijelovi tijela su crni. Na glavi su mrlje od hrđe s malim bijelim inkluzijama. Na lokalizaciji guše i prednjeg dijela vrata nalazi se crvena boja. Za razliku od guske, priroda je pticu nagradila malim kljunom.

rasprostranjenost

Gniježđenje ptica odvija se na području Altaja. Ruta s otoka Taimyr prolazi kroz Donje Ob i u uvalu Yenisei. Odredište je ušće rijeke Irtysh. Najčešći stanište crvenokrvnih gusaka je Kulundinski jezero. Često se tamo može naći na samom početku jeseni. Također stanište je Pavlovsky i Petropavlovsky okrugu. Ova ptica nalazi se na različitim mjestima uz rijeku Alei. Ponekad na mjestu gdje se nalazi nalazi se Gilevski rezervat, koji se nalazi na gornjoj Uličici.

Stanišni prostor

Najpovoljnije mjesto za ptice je šumska tundra sa svojom grmovnom vegetacijom. Tamo biraju izbočine i strme padine za njihov položaj. U samoj tundri je ptica. Za svoje stanište ptica preferira obale rijeka i jezera. Čak i tijekom migracije, ptica se pokušava približiti rezervoaru.

broj pokazatelja

Trenutno je veličina populacije obilježena izraženom pozitivnom dinamikom. Danas u Altai Territory, možete susresti pojedince koji su u guska jato. Sada postoji mali broj skupina, što uključuje više od 25 pojedinaca, iako je u prošlosti bilo moguće vidjeti ptičji "kolektiv", gdje je bilo 50 ili više predstavnika ove vrste. Takva situacija, na primjer, mogla bi se promatrati na području Kulundinskog jezera, gdje je 100 ili više ptica bilo uključeno u jato.

Karakteristični način života

Zimovalište crvenokrvnih gusaka, kao i mnogih drugih ptica, su tople zemlje. Zimi se ptice približavaju Crnom moru. Ptica se pojavljuje u domovini sredinom prvog mjeseca ljeta. Kada dođe rujan, ona je već na putu prema zimskim mjestima.

U svom ponašanju ova ptica se značajno razlikuje od ostalih vrsta. Buka i nemirnost glavni su znakovi njezina ponašanja. Let se odlikuje brzinom i ekstremnom nepravilnošću. Bučno ponašanje u zračnoj ptici prati svaki događaj. Čak iu uvjetima letenja postoji prilično glasna komunikacija između pojedinaca. Zanimljivo je promatrati sam let. Čopor je cijelo vrijeme stisnut, a zatim se raspada.

Za ovaj tip karakterističnog svakodnevnog života. Tijekom dana ptica traži hranu koja se sastoji od biljnih komponenti. U popodnevnim satima može prestati tražiti hranu i otići do mjesta za zalijevanje. U hrani koristi lišće, rizome i izdanke. Na mjestima gdje se odvija zimovanje, prehrana se sastoji od zimskih žitarica.

Ptica provodi većinu svog dnevnog vremena na vodi. Čak i provedu noć na jezeru, iako se može vidjeti na kopnu. Predstavnici ove vrste mogu dobro plivati ​​i roniti. Prema nekim autorima, predstavnici ove vrste mogu živjeti i do 40 godina.

Biološke značajke


Na mjestu budućeg gniježđenja ptica se pojavljuje već početkom ljeta. Do tog trenutka već formiraju par. U drugoj polovici lipnja počinju aktivno polagati jaja. Gnijezdajuća kolonija je malobrojna, što uključuje ne više od 5 parova. Ponekad možete susresti i potpuno odvojiti zastoje.

Ptica doseže punu spolnu zrelost u dobi od tri godine. Godišnje se gniježđenje ne provodi cijela populacija. Njemu prisustvuje ne više od 38% cjelokupnog sastava. Ako je godina nepovoljna, ta brojka općenito može biti samo 4%. U normalnim uvjetima ženka odlaže do 7 jaja. Ona će ih izleći 27 dana. Muškarac je sve vrijeme u blizini na obali ili na rezervoaru. Jaja su kremaste boje sa svijetlo zelenkastom nijansom.

Druga polovica srpnja obilježena je pojavom plijena. Tijekom tog razdoblja, pojedinci prolaze post-ožujak molting. Kada se pilići pojave, odrasle roditelje odvode na mokri travnjak. Tamo će ostati do kraja kolovoza. Ponekad je moguće promatrati sliku na kojoj se nekoliko legla spaja u jednu zajedničku skupinu. Oni nalikuju vrtićkom timu. Nekoliko starih ptica stalno ih nadgleda.

Gnijezdo se smjestilo na litici pored svojih pokrovitelja, koju igra sivi sokol ili galeb. Ptica ne odlučuje slučajno o ovom susjedstvu. To pruža dodatnu zaštitu od uništavanja gnijezda predatorima, kao što su lisice. Nikada neće loviti u blizini ptica grabljivica.

Gnijezdo ptica počinje graditi odmah nakon što stigne. Oni su otvorenog tipa, na temelju kojih se bira uobičajeno produbljivanje litice. Na dnu gnijezda, ptice treniraju suhe stabljike žitarica i bogato oblažu svoje. Gnijezdo je obično promjera 20 cm i dubine 5-8 cm.

Za hranu ptica koristi isključivo biljnu hranu. Prethodno je glavno mjesto za prezimljavanje predstavljalo područje koje pripada južnoj kaspijskoj regiji. U tu svrhu ptica koristi vode jezera zapadne Crnomorske regije.

Mjesto redovitog uzgoja ove vrste je Slimbridge, gdje se nalazi Međunarodni centar za vodene ptice. Pojava potomstva mogla se promatrati u jednom od zooloških vrtova u Moskvi.

Po prvi put, uzgoj ovih ptica u moskovskom zoološkom vrtu zabilježen je šezdesetih godina prošlog stoljeća. Od tog trenutka počeo je aktivno raditi na proučavanju i razmnožavanju ovih ptica. U tu svrhu organizirana je cijela znanstvena ekspedicija na otok Yamal. Rad je okrunjen uspjehom. Ptica se počela uspješno razmnožavati u zatočeništvu. Sada je sve to toliko debagirano da nema potrebe loviti divlje ptice u prirodi za njihovu reprodukciju u uvjetima zoološkog vrta.

Sigurnosne mjere

U tu svrhu provode se aktivne obrazovne i kontrolne aktivnosti vezane uz zakonodavstvo o okolišu. U vezi sa stvarnom prijetnjom potpunog izumiranja vrste, crvenokosa guska bila je u Crvenoj knjizi Rusije. Ova vrsta zaštićena je raznim međunarodnim organizacijama. U tom statusu, ptica se pojavila u vezi s prijetnjom potpunog izumiranja. Drugu polovicu prošlog stoljeća obilježio je snažan pad broja stanovnika. Ona je 70-ih godina prošlog stoljeća pala za gotovo polovicu.

Zahvaljujući aktivnim naporima raznih organizacija, sada postoji tendencija stabilizacije broja vrsta. Na ovoj ptici je zabranjen svaki lov.