Humboldtov pingvin - opis, stanište, zanimljivosti

Humboldtov pingvin je ptica iz obitelji pingvina, s prilično širokim rasponom distribucije u suptropskoj regiji pacifičke obale.

stanište

Velika većina života ptica ove vrste provodi lov, a izravno vrijeme u vodi izravno ovisi o tome kada počinje sezona parenja. Primjerice, oni predstavnici vrsta koji još nisu stvorili parove za gniježđenje, prije dolaska u kopno, nalaze se u vodi najmanje 60 sati. Maksimalno trajanje boravka pingvina u vodenom okruženju dostiže 164 sata (duga putovanja i istraživanja novog lokaliteta).

Tijekom gniježđenja u vodi, ove ptice ptica močvarica provode mnogo manje vremena (ne više od jednog dana, maksimalne brojke su oko 36 sati). Poput većine njihovih rođaka, takve ptice kao što su pingvini počivaju na stjenovitoj pacifičkoj obali. Uzgoj potomstva provodi se u izgrađenim gnijezdima. Često za svoje gnijezdeće ptice koriste prirodne špilje.

izgled

Загрузка...

Prikazani tip ptica močvarica su srednje veličine, s dovoljnom dužinom tijela (ne manje od 70 cm) i tjelesnom težinom - do 5 kg. Na stražnjoj strani ptice nalazi se crni pokrov od perja, sternum u pingvinu je bijel.

Pingvinova glava je crna, s karakterističnim svjetlosnim prugama koje se nalaze ispod očiju i tvore neku vrstu obruča koji teče cijelom glavom i spaja se s bradom, tvoreći zavoj koji nalikuje potkovici u svom obliku.

Jedna od karakterističnih značajki ove vrste, koja ga razlikuje od srodnih, jest prisutnost kontinuirane tamne trake na prsima. Pomaže odmah razlikovati Humboldtovog pingvina od Magellana.

Značajke napajanja

Загрузка...

Osnovni obrok predstavnika pingvina ove vrste je pelagična riba (veliki inćun, šljaka, sardina i lignja). Osobitosti područja prehrane pingvina određuju prevlast pojedinih vrsta morskih stanovnika u prehrani. Također, ove ptice se često hrane haringom i atherinom.

Gniježđenje i uzgoj

Загрузка...

Vrsta ptica poput Humboldtovih pingvina odlikuje se svojom monogamijom. Muški pojedinci ljubomorno čuvaju područje gniježđenja od nepozvanih gostiju, au slučaju opasnosti odmah napadaju neprijatelja ili natjecatelja. Istodobno, rezultat tako ozbiljne okršaja je smrt nepozvanog gosta.

Pingvini ove vrste mogu se razmnožavati pod povoljnim klimatskim uvjetima gotovo tijekom cijele godine. Sama sezona parenja počinje s početkom proljeća, a završava s početkom zime. Vrhunac uzgoja ptica javlja se sredinom proljeća i sredine ljeta. Također treba napomenuti da se sezona parenja podudara s početkom mlaćenja ptica. Kada se pingvin izmiješa, on ostaje na suhom dva tjedna, dok doslovno gladuje cijelo to vrijeme. Nakon završetka presvlačenja, ptica putuje u more i napokon se hrani, nadopunjavajući sile i kilograme izgubljene tijekom pomicanja pernate haljine. Nakon toga, predstavnici ove vrste vraćaju se u zemlju kako bi uzgajali buduće potomstvo.

Za uređenje njihovih gnijezda pingvini biraju mjesta koja su dobro zaštićena od izravne sunčeve svjetlosti, kao i grabežljivce koji mogu doći s kopna i iz mora. Najčešće mjesto gnijezda su nalazišta gvana koja se nalaze duž obale. Gnijezdo se nalazi u maloj rupi u kojoj ženka polaže jaja.

Broj jaja u jednom polaganju - do 2 kom. Proces izleganja jaja obavljaju oba predstavnika para. Nakon izleganja pilića, odrasli pojedinci dijele i zadatke hranjenja svoje mladunčadi, što podrazumijeva kratkotrajno uranjanje ptica u vodu za hranu, koje se provodi u određenim vremenskim intervalima. Mladi pilići postaju neovisni nakon prvog molta. Očekivano trajanje života pingvina u prirodnom staništu je oko 20 godina.

Ponašanje vrste


Pingvini su prilično osjetljivi na predstavnike ljudske rase, pojava istraživača ili turista u gnijezdilištima ove vrste ptica, po pravilu, narušava prirodni proces reprodukcije. Možda zvuči čudno, ali čak i prisutnost osobe na dovoljno velikoj udaljenosti (ne manje od 150 metara) uzrokuje povećanje pulsa u pingvina. Da bi se smirio, ptica će trebati barem pola sata da obnovi emocionalnu pozadinu i smiri brzo otkucaje srca.

U stvari, pingvini ove vrste aktivno komuniciraju s pticama, o čemu svjedoči činjenica da ove vodene ptice žive u prilično velikim kolonijama (iznimka je vrijeme hranjenja, tijekom kojeg pingvini sami love u vodi).

Ne-uzgojni pojedinci pingvina za hranjenje plivaju prilično daleko, istražujući teren i ne vraćajući se na mjesto naselja već duže vrijeme. Pingvini koji se bave hranjenjem i podizanjem potomstva, u pravilu, vrlo rijetko izlaze na noćne šetnje i provode manje vremena u vodi, dajući svu svoju snagu i pažnju mladima.

Nedavne studije pokazuju da Humboldtovi pingvini imaju vrlo oštar miris, koji pomaže u brzom pronalaženju njihovih jaza i potomaka.

Želio bih skrenuti pozornost na činjenicu da su predstavnici ove vrste pingvina vrlo ovisni o razini osvjetljenja. Na primjer, u sumraku i tami ne mogu pronaći plijen potreban za hranu. Ipak, ove vodene ptice dobro vide kako u vodi tako i na kopnu.

Video: Humboldtov pingvin (Spheniscus humboldti)

Pogledajte videozapis: Opus the penguin (Studeni 2019).

Загрузка...

Popularne Kategorije

Загрузка...