Divokoza - opis, stanište, način života

U planinama Europe i Male Azije žive male graciozne koze po imenu divokoza. Iz predslavenskog jezika ime se može prevesti kao "rogat". A ako prevodite s latinskog, dobivate "stijenu". Ukupno ima 7 podvrsta prema staništu. Ali razlike između njih su vrlo male.

opis

Divokoza je iz klase sisavaca, formacija je kompaktna, naizgled vitka, tanak vrat, kratka njuška, dužina životinje je oko 1 metar, visina u grebenu doseže 75 centimetara. Masa životinje varira od 30 do 50 kilograma. Rep je vrlo kratak, unutar 7-8 centimetara. Noge su također vitke s ravnim kopitima, s prednjim nogama kraćim od stražnjih. Duljina isturenih ušiju je samo pola duljine same glave. Na glavi kod divokoza oba spola, 25 centimetara rogovi su savijeni unatrag. Iza njih nalazi se mala rupa iz koje se tijekom rutine izlučuje ljigava smrdljiva tajna.

Boja divokoza varira ovisno o godišnjem dobu: ljeti vanjski dio ima crveno-smeđu boju, a trbuh je crvenkasto s žutom. Leđa su šapa bijela, donji udovi su crni, a kraj repa dobiva istu crnu boju. Od ušiju do očiju je crna pruga.

U zimi, leđa postaju tamno smeđa, trbuh postaje bijel. Noge s glavom postaju žuto-bijele.

stanište

Geografija raspodjele divokoza uključuje planine Europe i Kavkaza. Životinje žive u Alpama i Pirenejskim planinama, Karpatima, Balkanskim planinama, na Kavkazu i gotovo cijelom Malom Kavkazu, u Maloj Aziji. U Rusiji, divokoze žive na planinama Velikog Kavkaza.

Omiljena mjesta za život su litice i planinske strmine, prekrivene šumama. Oni mogu živjeti u bilo kojoj šumi - brezi, jeli, miješani, ali preferiraju crnogoricu. Ljeti se uspinju u visoke stjenovite krajeve, gdje majstorski skaču preko stijena i pukotina. Zimi je hladnoća prisiljena spuštati se u nizinske šumske guste šume.

ponašanje

Divokoza obično živi u malim skupinama od 10-25 jedinki. Ali ponekad se te zajednice udružuju u velike stada. Formiranjem takvog stada, iskusna žena obično preuzima vodstvo. Tu žive uglavnom žene, jači spol izbjegava tako veliko okupljanje ljudi, koji žive usamljeni život, ili formiraju skupine koje se sastoje isključivo od muškaraca. U stadu, oni dolaze samo da nastave utrku tijekom traganja.

Kao što je već napomenuto, u toplim godinama životinje se penju visoko u planine, gdje jedan od članova grupe budno nosi stražare, obavještavajući druge o početku opasnosti sa zviždaljkom. Čim snijeg padne i sakrije hranu, životinje se spuštaju na livade. Imaju svoja omiljena mjesta na kojima drže ljubav, tamo se neprestano hrane, a čak ih i pastiri i lovci ne plaše.

Način života koza noću, tijekom dana radije se opustite. U divokozi se velika znatiželja kombinira s jednako velikim kukavičlukom. Druga karakteristika divokoze je sposobnost brzog i brzog skoka - ponekad skok može doseći i do 7 metara.

reprodukcija

Divokoze postaju spolno zrele u dobi od 20-22 mjeseca, ali se počinju razmnožavati tek kad navrše tri godine.

Gon traje od kraja listopada, životinje se pare u studenom. Ženka ide trudnoj ženi oko 150 dana, u svibnju i lipnju je vrijeme za rađanje, a koze se skrivaju u šumskim šikarama. Jedna se beba obično pojavljuje na svjetlu, rjeđe - blizanci, od prvih sati života pokazuju nezavisnost, gotovo odmah (za sat ili dva) mogu se kretati nakon majke. Neko vrijeme roditelji, sve dok djeca ne ojačaju, i žive sa svojim potomstvom u podrastu, izbjegavajući pojavljivanje na otvorenim prostorima, nakon nekog vremena vraćaju se natrag u krdo.

Majka odgaja djecu tri mjeseca, prvih šest mjeseci je uvijek pored njih. U slučaju smrti majke, ostali članovi stada vode brigu o malim kozama. U četiri mjeseca, djeca počinju pojavljivati ​​rogove, a do kraja druge godine života njihova se formacija završava.

hrana

Divokoza je biljojed i hrani se travom koja raste na staništima, gladeći mladice iz grmlja i drveća, jedući lišće. Zimi traže mahovinu pod snijegom, jedu lišajeve. Kada ima previše snijega, posjećuju stogove sijena koje su ostavili ljudi u poljima. Za normalno funkcioniranje tijela je potrebna stalna apsorpcija soli, jer redovito posjećuju slane močvare. Oni znaju kako dugo živjeti bez vode, u slučaju potrebe oblizuju rosu koja je pala na lišće i travu.

Divokoza i Crvena knjiga

Sve podvrste, osim Kavkaza, uvrštene su u Crvenu knjigu jer se stanovništvo smanjuje, au Rusiji nema više od dvije tisuće divokoza. Čak i tada većina njih živi samo u posebno stvorenim rezervama koje je napravio čovjek.

Video: divokoza (Rupicapra rupicapra)

Pogledajte videozapis: Bear Encounter High in the Mountain Medvjed Velebit (Travanj 2020).